2013-08-30

Diskussionsfråga: Serie eller stand-alone?

Tack vare våra ”Nya YA-boksläpp”-inlägg har jag ganska så bra koll på vad som ges ut inom just YA genren. En trend som jag, och säkert många av er också, har kunnat se är att nästan alla nya YA böcker ingår i serier. Stand-alone böckerna lyser med sin frånvaro.

Jag har verkligen inget emot serier, tvärtom. Jag tycker väldigt mycket om serier eftersom man får befinna sig i världen och följa karaktärerna under en mycket längre tid. Många av mina absoluta favoritböcker ingår i serier – Harry Potter, Divergent, The Hunger Games, The Mortal Instruments, Finnikin of the Rock osv. 

Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter, #1) The Hunger Games (The Hunger Games #1) City of Bones (The Mortal Instruments, #1) Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles, #1)

Det som jag tycker är lite tråkigt är att allt ska vara serier numera. Det blir så tjatigt och man gör ju inget annat än påbörjar nya serier längre. När ska man hinna avsluta dem egentligen? Som sagt, jag har inget emot serier, men hade gärna sett att fler stand-alone böcker i utgivningen. Lite jämvikt är ju aldrig fel och jag tycker otroligt mycket om stand-alones också. Det är något speciellt med böcker som lyckas berätta en fantastisk historia utan att behöva dra ut på det i tre eller fler böcker. Jellicoe Road och Sagoberättaren är exempel på sådana böcker.

Jellicoe Road Sagoberättaren The Fault in Our Stars The Truth About Forever

Jag använde mig av en lista över böcker som har/ska ges ut under 2013 på Goodreads för att se hur många av dem som ingick i en serie och hur många som var stand-alones. Av de hundra första böckerna var endast 12 stycken av dem stand-alones. 12 stycken! Det är väldigt få. Något annat som jag också upptäckte var att stand-alone böckerna oftast tillhör contemporary genren, medan serier ofta tillhör genrer som fantasy, dystopier, sci-fi och så vidare. Kanske har det något att göra med att det ofta krävs mer beskrivning av värld och liknande i en fantasy än det krävs i en contemporary? 

Hur ser ni på serier och stand-alones? Tycker ni som jag och vill se fler stand-alones eller gillar ni serier mer? Kan ni komma på en stand-alone som inte tillhör contemporary genren?

//Frida


10 kommentarer:

  1. Jag gillar både och, det är skönt när man inte måste läsa serier jämt utan man får ett avslut direkt boken tar slut. Men är boken riktigt bra vill man få läsa mer om karaktärerna. DOck fick det många deckarserier som borde sluta värdigt och inte bli så enormt många böcker att man blir less...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är sant. Tycker man riktigt mycket om boken vill man gärna läsa mer. Brukar inte läsa deckare, men kan tänka mig att det kan bli lite väl utdraget. :)

      Radera
  2. Jag gillar serier, men det känns som om man påbörjar fler än vad man avslutar.. En "stand alone" tycker jag är bra på det sättet att den får ett riktigt avslut. När man har läst en bok är den liksom klar och man kan gå vidare. Men vissa serier håller jag med ovanstående kommentar om att de blir för långa.. En serie ska ju ha ett syfte och inte vara ett sätt att mjölka pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner samma. Påbörjar i princip bara nya serier och det är väldigt sällan som jag faktiskt fortsätter, även om jag tyckte väldigt mycket om första boken.
      Ja, sådant är bara trist. Det måste finnas en mening med att göra en serie. Det ska inte vara "bara för att" eller för att mjölka pengar. :)

      Radera
  3. Jag älskar serier men ja, det finns för många. Det blir bara så att man börjar på så många olika och aldrig riktigt avslutar någon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det lite tappar sin charm när det finns så många. Det känns som att vissa blir serier bara för att allt ska vara serie och inte för att det behövs en serie för att historien ska bli så bra som möjligt. Sådant är tråkigt.

      Radera
  4. Tycker om serie men har svårt att vänta.. I bland tar det år mellan böckerna och då glömmer man bort mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, väntan är hur jobbig som helst. Särskilt när det slutar i en riktigt cliffhanger och som du sa, att man hinner glömma allt innan uppföljaren kommer.

      Radera
  5. Tycker nästan att det är lite för mycket serier nu för tiden. Är så jobbigt att vänta på nästkommande del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte varit dåligt med lite mer blandning. Och jag håller med om att det är jobbigt att vänta. Man hinner glömma så mycket när det är ett helt år, kanske mer, mellan delarna.

      Radera