2013-11-24

16 orsaker att älska Catching Fire

Igår var jag äntligen och såg Catching Fire och den var ännu bättre än jag någonsin hade kunnat hoppas på. Så känslosam. Så fin. Så underbart fantastiskt magisk. Perfektion, helt enkelt. Tror inte jag gråtit så mycket till en film sedan sista Harry Potter. Är fortfarande helt tagen och vill helst se om den nu på en gång. Återuppleva favoritscenerna och upptäcka nya små guldkorn som jag missade vid första tittningen. 

Jag tänker inte göra någon recension av filmen, för just nu kan jag omöjligt överföra mina känslor till ord, men jag tänkte göra en liten lista, så som Bladvändaren gjorde (superbra inlägg, by the way!), med mina favoritscener och det som jag tyckte mest om med filmen. 

Den här delen innehåller spoilers så läs inte om du inte sett filmen/läst boken!


Ingen rangordning! 



1. Johanna Mason 
Jena Malone gjorde en fantastisk insats som Johanna Mason. Hon var Johanna Mason. Älskade talet till Snow och hennes intervju! Och så var hon helt awesome i allmänhet också.

2. Katniss tal till Rue
Under den här delen grät jag så mycket att jag knappt fick luft. En av de jobbigaste scenerna i hela filmen, men också en av de bästa. 

3. Vinnarturnén
Hela vinnarturnen var väldigt bra och känslosamt gjord. Jag satt med en klump i halsen varvat med tårar rinnande som floder längs med kinderna under hela tiden. Allt har blivit så mycket mörkare och råare sedan den senaste filmen. Distrikten som fortsätter att kämpa trots att regeringen tar till de värsta metoder för att stoppa och trycka ner dem. Haymitch som säger till Katniss och Peeta att det inte tar slut efter turnén. De likgiltiga talen Katniss och Peeta tvingas hålla. Allt var perfekt. 

4. Jennifer Lawrence
Jag tyckte att Lawrence gjorde en fantastisk insats i Hunger Games, men hon är om möjligt ännu bättre i Catching Fire. Varje scen hon gjorde var seriöst perfektion. Den tjejen förtjänar alla priser i världen. 

5. Mags tar Annies plats i spelen & springer in i dimman
Två andra scener där jag knappt fick luft på grund av all gråt. Att se paniken och sorgen i Annies ögon när Mags tog hennes plats. Åh, hjälp. Det gjorde så ont. Och när Mags sedan springer in i dimman. Mitt hjärta klarade knappt mer. 


6. The Reaping
Ännu en otroligt jobbig och sorglig scen, men de var de känslosamma scenerna som enligt mig var bäst gjorda och som berörde mest. De är också de som finns starkast kvar i minnet. Att se skålarna med bara tre lappar, Effie som kämpar för att hålla känslorna tillbaka, Peeta som tar Haymitchs plats, hur de blir ivägdragna utan att hinna säga hejdå krossade mitt hjärta i tusentals små bitar. 

7. Finnick
Jag måste säga att jag var otroligt tveksamt till Sam Claflin som Finnick, men han gjorde ett fantastiskt jobb han också. Han fångade verkligen Finnick så som jag upplever honom i boken och jag älskade scenerna med honom. Speciellt de med Mags. 

8. Skådespelarna
Jag har nämnt de innan, men tycker att de förtjänar en egen punkt eftersom de är så fantastiska allihop. Det är sällan jag är riktigt nöjd med castingen, men den här casten är verkligen perfektion. Det blir ju inte sämre av att fokus har förflyttats lite från själva spelen och hamnat mer på karaktärerna i den här filmen heller. 

9. Slutscenen
Ännu en fantastisk skådespelarinsats av Lawrence. Ord är överflödiga. 

cf-trailer-2

10. Intervjuerna
Älskade hur alla deltagare, på sitt eget vis, gjorde lite uppror och visade att de verkligen inte tycker om spelen eller hur de blir behandlade. Katniss klänning var magiskt vacker och förvandlingen till Mockingjay likaså. Och när alla deltagarna håller händerna i slutet. Grymt stark scen. 

11. Effies avsked
Effies karaktärsutveckling är så bra och att se hur mycket hon bryr sig om Peeta och Katniss krossar mitt hjärta än en gång. Även detta en väldigt gripande och stark scen. 


12. Arenan
Jag var lite rädd för hur arenan skulle bli på film eftersom jag tycker att den är så otroligt skrämmande och briljant i böckerna, men självklart hade jag inte behövt oroa mig. Den var precis som jag hade förställt mig, fast bättre! Aporna, dimman, blixten, blodregnet.. Allt var väldigt snyggt gjort. Personligen var scenen med the jabberjays min favorit från arenen. Så bra gjord! Men otroligt hemsk. 

14. Cinna & Katniss innan spelen börjar
Behöver jag ens säga att den här scenen fick mig att gråta floder och skaka så mycket att personen bredvid nog trodde att jag fått någon typ av anfall? Det var så hemskt och sorgligt och mitt redan totalförstörda hjärta krossades lite till. 

15. Citat från boken
"Tick tock", "Want a suger cube", "Remember, girl on fire, I’m still betting on you", "They can’t hurt me. I’m not like the rest of you. There’s no one left I love", "It must be very fragile, if a handful of berries can bring it down." Några av mina favoritcitat som fick finnas kvar i filmen och jag är så glad för det. Ännu mer glad är jag över att det inte kändes krystat utan helt naturligt att de skulle vara där. 


16. Scenerna precis innan slutscenen
Johanna som "attackerar" Katniss, Finnick som i panik letar efter Johanna och Katniss, Peeta som försvinner, Beetee som är medvetslös, Finnick som ropar "Remember who the real enemy is", Katniss som skjuter pilen... Det fick verkligen till allt bra. 

//Frida



2 kommentarer:

  1. Ja, visst var filmen bra??! :D Håller med om allt du säger! Roligt att du gillade mitt inlägg också! Ush, vill att Mockingjay part 1 ska komma ut NU!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superbra! Jag vill också se Mockingjay nu direkt. Helst båda delarna.. :D Höll med om allt du skrev också. Väldigt bra inlägg, som sagt! :D

      Radera