2013-09-20

Berövad


Titel: Berövad (eng. Pretty Girl 13)
Författare: Liz Coley
Serie: -
Antal sidor: 350
Förlag: B Wahlströms 
Utgivningsår: 2013

Kan tex köpas här: Adlibris | Bokus

Angie är tretton när hon försvinner från ett scoutläger. I nästa ögonblick står hon framför dörren till sitt hem, hon har varit borta i tre år. Hon minns ingenting men de fula, röda ärren som slingrar sig kring hennes handleder och anklar vittnar om händelserna. En skrämmande och samtidigt fascinerande psykologisk thriller för unga vuxna om konsekvenserna av övergrepp. Men också om att våga acceptera den man är, eller snarare: delarna av vilka man består.


Berövad är en sådan bok som befunnit sig lite i utkanten av mitt medvetande en längre tid och det var inte förrän den började ploppa upp på Goodreads i princip varje dag som jag fick upp ögonen för den på riktigt. Och det är något som jag är mycket glad över eftersom den visade sig vara riktigt, riktigt bra! Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig av boken, men aldrig hade jag trott att den skulle vara så mörk, fängslande och hjärtekrossande som den faktiskt var. Boken tog mig med storm och när jag väl börjat läsa kunde jag inte sluta. 

Boken börjar med att Angie återförenas med sina föräldrar efter att ha varit försvunnen i tre hela år. Det mystiska är att hon inte kommer ihåg någonting av det. Hon tror att hon fortfarande är tretton år gammal och precis kommit hem från scoutlägret där hon befunnit sig dagen då hon blev kidnappad. De flesta kidnappningsböcker brukar fokusera på själva kidnappningen och kampen för frihet, men jag gillar att Coley valt "tiden efter" istället. Det är just det som gör boken så unik och fängslande.

Huvudpersonen Angie är en av de starkaste karaktärer jag någonsin stött på. Hon har en otrolig viljestyrka och det är troligtvis den som får henne att orka fortsätta och resa sig igen efter alla hemskheter som hon varit med om. Det är skrämmande och otroligt sorgligt att läsa om hennes resa, men också fascinerande och hoppfullt. Coley har lyckats väldigt bra med skildringen av både Angie och hennes upplevelser. Det märks att hon lagt ner mycket tid på researcharbete och även om det kanske vid några tillfällen blir lite för mycket, känns det i det stora hela väldigt äkta.

Eftersom historien fokuserar på Angie finns det inte mycket plats över för andra karaktärer och de används mest som utfyllnad. De finns där när de behövs för att historien ska gå framåt och följaktligen blir de varken färgstarka eller särskilt minnesvärda. Jag hade dock inget problem med det själv eftersom jag var mer än nöjd med att få Angies historia, men om man gärna vill ha en bok där även birollerna får ta plats är Berövad nog inte rätt bok.

Eftersom jag inte riktigt kan bestämma mig för om det jag kommer skriva härnäst bör räknas som en spoiler eller inte har jag valt att gör detta stycke "osynligt". Vill du att bokens "mysterium" ska förbli ett mysterium bör du inte läsa och kan då hoppa vidare till sammanfattningen. Vill du läsa markerar du helt enkelt texten. 

Spoilervarning! Ganska så tidigt i boken får man veta att Angie har drabbats av personlighetsklyvning till följd av kidnappningen och övergreppen hon utsatts för. Jag har hört talas om diagnosen tidigare, men inte mycket mer än så, och därför var det otroligt intressant att läsa om den. Intressant, men samtidigt läskigt. Det är väldigt fascinerande att vår hjärna kan skapa nya personer, eller alter egon som de kallas, för att skydda oss mot det allra hemskaste. Huvudpersonen Angie har inte bara ett alter ego, utan flera stycken, och alla har olika beteende, minnen osv. Det är spännande att följa Angies utveckling och hur hon upptäcker och hanterar de olika alter egona. Helt klart min favoritdel i boken eftersom jag aldrig läst om något liknande tidigare. Slut på spoiler!

Sammanfattat är Berövad en mycket fängslande, rörande och fascinerande bok om en ung flickas kamp för att hitta sig själv igen efter tre års kidnappning och övergrepp. Det är ingen lätt läsning, men det är en viktig bok och jag kan lova att Angies historia inte lämnar någon oberörd. Jag känner på mig att jag själv kommer att bära med mig den länge och det är alltid ett väldigt gott betyg när det gäller böcker. 

Favoritcitat

"Du gömde dig. Vi höll dig gömd tills du var trygg igen"


// Frida


1 kommentar:

  1. Svar: Om vi båda trodde att det skulle vara en sådan bok så är nog texten om boken lite felskriven , om du förstår hur jag menar ^^

    SvaraRadera