2013-09-12

Tyst


Titel: Tyst (eng. Speechless) 
Författare: Hannah Harrington
Serie: -
Antal sidor: 315
Förlag: Harlequin 
Utgivningsår: 2013

Kan tex köpas här: Harlequin|Adlibris|Bokus

Att säga förlåt är inte tillräckligt

Chelsea har aldrig kunnat bevara en hemlighet ... förrän nu.

Alla har någon gång skvallrat om något de inte borde - men senaste gången Chelsea avslöjade en hemlighet ledde det till att någon nästan dog. Så Chelsea bestämmer sig för att avge ett tysthetslöfte. Om hon håller munnen stängd kan saker åtminstone inte bli värre, eller hur?

Fel.

Att plötsligt stå upp för något hon tror på gör den tidigare populära Chelsea utstött och trakasserad. Men med hennes nya sätt att kommunicera möter hon också nya oväntade vänner, som skateboardkillen Sam. Han är den sista personen som borde ge Chelsea en andra chans, det är hans bästa vän som skadades mest av hennes skvaller. Men trots det är han den enda som förstår. Och den enda som kan hjälpa Chelsea att upptäcka vem hon egentligen är ... och vem hon vill vara.


Jag hade hört en hel del gott om Tyst innan jag började läsa och jag blev väldigt glad över att jag också tyckte om boken. Väldigt mycket faktiskt. Jag älskar konceptet med Chelseas tysthetslöfte. Det är väldigt intressant och spännande att se hur det påverkar både henne och omgivningen. Hela boken är väldigt tankeväckande och jag kan verkligen se den som en bra diskussionsbok att ha i skolan, speciellt i högstadiet. 

Jag tycker att Harrington har lyckats skildra stämningen på skolan och hur eleverna reagerar efter det som Chelsea gjorde mycket bra. Det känns trovärdigt och äkta. Människor kan verkligen vara hemska mot varandra och det gör ont i hjärtat att läsa om hur Noah, men också Chelsea, behandlas. Som tur är finns det även människor som bryr sig och som vågar ge andra en andra chans. Att läsa om dem får en att bli alldeles varm i hjärtat och tänka att det nog finns hopp om framtiden ändå.

Något annat som Harrington lyckats förträffligt med är karaktärerna. Alla är minnesvärda och har en stark, egen, röst. Framförallt huvudkaraktärerna, men även en del av bikaraktärerna. Ingen känns tråkig eller överflödig. Huvudkaraktären Chelseas karaktärsutveckling, hur hon går från en vilsen liten tjej som gör som alla andra, till att hitta sin egna röst, är väldigt fin. Och precis som allt annat i boken känns den äkta. Inte förhastad eller konstlad. Harrington vet verkligen hur man skriver contemporary.

Även om jag tycker mycket om Chelsea så är Asha och Sam mina absoluta favoritkaraktärer i boken. Hade mer än gärna varit vän med dem. Så härliga båda två. Hade gärna jobbat med dem på Rosie's också för stämningen där är helt underbar. 

Sammanfattat är Tyst en tankeväckande, trovärdig och mysig bok med minnes- och älskvärda karaktärer. Tempot är precis lagom högt och där finns även en viss spänning eftersom man så gärna vill veta hur det ska gå för Chelsea och de andra. Om du vill ha en riktigt bra contemporary, med en bra balans mellan tungt och lättsamt, är Tyst boken för dig. 

Favoritcitat

"Hat är för enkelt. Kärlek. Kärlek kräver mod."


// Frida




4 kommentarer:

  1. Är väldigt nyfiken på den här boken! Tack för en bra recension! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hoppas att du också gillar den! :)

      Radera
  2. Åh jag har den här boken hemma i bokhyllan men har inte riktigt varit sugen förens nu! Tack :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Hoppas att du tycker om den! :)

      Radera