2011-12-28

Gone: Övergivna


Övergivna (inbunden)Titel: Gone: Övergivna
Författare: Michael Grant
Serie: Gone
Betyg: 3/5

På ett ögonblick försvinner alla över femton. Bilar kör av vägen, spädbarn ligger ensamma i sin vagga och plötsligt fungerar inte telefoner, internet eller TV.
  En helt ny och skrämmande värld möter Sam, Astrid och deras vänner. Förtvivlat försöker de komma på gåtans lösning.
   Men tiden börjar rinna ut för Sam. Han fyller snart år. Och när man fyller femton … försvinner man.

Hm, jag vet inte riktigt var jag ska börja. Jag gillade Gone, det gjorde jag, men inte mycket mer än så. Jag gillar konceptet, men för mig räcker det inte hela vägen. Gone var spännande och jag var hela tiden spänd på vad som skulle hända, men samtidigt var det väldigt utdraget och långsamt med långa partier där det knappt hände någonting. Det där går inte riktigt ihop, jag vet, men det var så det kändes. Spännande, men samtidigt långsamt.

Karaktärerna var för mig ganska menlösa och det fanns ingen jag direkt fastnade för. I vissa böcker dras man verkligen med och det känns som om man faktiskt befinner sig i boken, men med den här kände jag mig som en åskådare.

Språket var också något som förstörde läsupplevelsen. Jag vet inte om det är på grund av översättningen, eller om det är samma sak i den engelska versionen, men jag störde mig något otroligt på all slang. Kanske är det författarens försök att få språket att låta ungdomligt, men för mig funkade det inte alls. Det kändes bara urlöjligt och inte alls trovärdigt.

Men trots tempot, känslan av att jag var en åskådare och språket så tyckte jag ändå efter att ha läst ut den att den var bra, inte jättebra, men bra. Det är trots allt en spännande historia, emellanåt rätt obehaglig med tanke på vad de övergivna barnen tvingas till, och jag kommer helt säkert plocka upp uppföljarna, för det finns några lösa trådar jag gärna vill få svaret på..

// Frida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar