2012-05-13

Touch


Titel: Touch
Författare: Francine Prose
Serie: -
Betyg: 3,5/5

What "really" happened at the back of the bus?
Did they, or didn't they?
Did she, or didn't she?

"Something" happened to fourteen-year-old Maisie Willard--something involving her three friends, all boys. But their stories don't match, and the rumors spin out of control. Then other people get involved . . . the school, the parents, the lawyers. The incident at the back of the bus becomes the center of Maisie's life and the talk of the school, and, horribly, it becomes "news." With just a few words and a touch, the kids and their community are changed forever.

From nationally acclaimed author Francine Prose comes an unforgettable story about the difficulties of telling the truth, the consequences of lying, and the most dangerous twist of all--the possibility that you yourself will come to believe something that you know isn't true.


Får kanske varna er, eftersom det finns en liten risk att jag spoilar er lite... 

Det här var ett riktigt impulslån, som jag gjorde för någon dag sedan när jag traskade genom biblioteket. Kände att jag behövde något som gick snabbt att läsa och fick syn på denna. Det visade sig vara en väldigt bra impuls faktiskt. 

Själva handlingen liknade egentligen ingenting jag läst förut och även om det var en ganska enkel historia - tjej är vän med tre killar, tjej åker iväg ett år och kommer tillbaka och då har hennes kropp hunnit växa en hel del, hennes vänner beter sig konstigt och plötsligt sitter de och tafsar på hennes bröst längst ner i skolbussen... (men vad var det egentligen som hände den dagen?) - så var det väldigt gripande. Det bästa var att man visste att det hade hänt, men plötsligt var man inte längre säker på hur. Det fanns nämligen flera olika versioner av samma berättelse och till slut visste man inte vad som var lögn eller vad som var sanning.

Jag tror att många kan känna igen sig i den här boken, för alla går vi igenom en utveckling från barn till tonåring och jag tror de flesta kan hålla med om att det inte alltid är så lätt. Stackars Maisie, berättarjaget i den här boken, upplever sin kroppsliga utveckling under det år hon bor hos sin mamma och när hon sedan återvänder till sitt gamla hem och äntligen får träffa sina bästa vänner igen blir ingenting som hon tänkt sig. Plötsligt ser de inte henne som den hon egentligen är, den hon alltid har varit, för nu inser de att hon faktiskt är en tjej och då kan de ju omöjligt behandla henne som om hon vore en av killarna, som en i gänget... 

Usch, tyckte det var ganska hemskt att läsa detta, speciellt eftersom killarna ska föreställa hennes bästa vänner och jag kan inte förstå hur de kan behandla henne som de gör när hon återvänder, bara för att hon "olyckligtvis" fått de största brösten på skolan. 

Sammanfattningsvis var alltså detta en gripande, bra bok om ett viktigt ämne, som helt klart är värd att läsas :)

//Agnes

1 kommentar: